15 Mart 2014 Cumartesi

ÖVGÜLER DÜZMENİN VAKTİ GELMEDİ Mİ?


Bir gün televizyon karşısında yerimi aldım. Çocukluğumdan beri her tür belgesele karşı ilgim yüksek olmuştur nedense.
Çok bilinen bir belgesel kanalında evrenin oluşumu aşama aşama anlatılıyordu. Aşama aşama derken aslında daha da ilginç bir durum vardı, bilinen adıyla evrenin oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”dan hemen sonraki anlar anlatılıyordu. Anlar diyorum çünkü “Büyük Patlama”dan hemen sonraki ilk saniyeye kadar geçenler bile bugün bildiğimiz evrenin oluşumu için ne kadar önemli bunlardan bahsediliyordu. 
İlk saniye boyunca olanlar uzun uzun anlatıldıktan sonra da, zaman dilimleri büyüyerek artık saniyeler dakikalara, dakikalar saatlere, sonra günlere, yıllara vararak evrenin oluşumunun anlatımı sürüyordu. Bir başka yazımda evrenin oluşumu ve hatta dünyanın oluşumu için gerekli detayları incelikleriyle aktarırım.

Pek çok bilim insanından yapılan alıntının bir derlemesi olan bu belgeselde iki bilgi gerçekten çok fazla dikkate değer görünüyor. Bir tanesini bir örnekleme ile anlatmaya çalışayım. Buna göre “Büyük Patlama” ile birlikte evrende bugün var olan herşey tek bir noktadan yayılarak ortaya çıkıyor. Yani bugün evrende varolan herşeyi, derleyip katlayıp, presleyip tek bir noktaya sığdırmaya çalıştığınızı düşünün, dışarıdaki en küçük taştan, denizlere, dünyanın kendisinden güneş sisteminin tümüne, güneş sisteminden yıldız kümelerine, galaksilere tümünü düşünün. Bunun için gerekli olan enerjinin gücün büyüklüğünü düşünün. Bütün bu güç ve enerji bu noktada hapsolmuş durumda. Büyüleyici değil mi sizce de?

Belgeselde birebir geçen diğer ifade ise daha tüyler ürpertici, bu nokta bir “hiçlikte” bulunuyordu! 
Bütün bunların anlamını kavramak çok zor kabul ediyorum. Ama gözünüzün önüne hiçlikte duran ve bugün varolan ve hala oluşmaya devam eden herşeyi içinden inanılmaz bir uzaklığa yayabilecek gücü (yaylı bir sistem gibi) barındıran bir nokta düşünün, bir de daha çok kısa bir süre önce şöyle bir ayet okuduğunuzu...
“Tek ve bir olan yaratıcı, gökleri ve yeri hiçlikten (yoktan) var edendir”

Bu yazı da yeni bir başlangıç olsun, tüm insanlık için... 

Artık “Evrene ve onu kapsayan hiçliğe (alemler) hükmedene ve tüyler ürpertici bir bilgelik ile yön verene (Rab) hakettiği şekilde övgüler düzmenin (hamd) vakti gelmedi mi?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder